14 Şubat 2016 Pazar

Ne Noktadayım?

Durumumun bu güne kadarki özetini kısaca geçeyim:

18 Ocak'ta testis kanseri olduğum belirlendi, 22 Ocak'ta kısa bir ameliyat ile sol testisim alındı. Ameliyat 1-2 saat arası sürüyor, kasık bölgesinden 6-7 santimetrelik bir kesik açılıyor. Sonrasında 4-5 güne kadar ağrı hissedilebiliyor kesik ve etrafında, ama ameliyattan 3-4 saat sonra kalkıp yürüyebiliyorsunuz, bazı doktorlar ameliyat akşamı evinize gönderirken bazıları hastanede 1 gece kalmanızı uygun görüyor.

Ardından sizden çıkarılan parça patolojik incelemeye gönderiliyor. Buradaki amaç, çıkarılan parçada gerçekten kanser var mı, varsa da türü nedir bunu öğrenmek. Genel olarak konuşursak testis kanserinde seminom ve non-seminom olmak üzere iki tür ve bunların da alt kategorileri var. Bende çıkan tür, bu ikisi arasından kötüsü diye nitelendirebileceğimiz non-seminom.

Patoloji raporunu elde etmeniz 1-3 hafta arası sürebiliyor. Bunu beklerken bilgisayarlı tomografi veya PET çektiriyorsunuz. Bu iki yöntemden biri veya ikisini inceleyen doktorunuz, kanserinizin yayılma yapıp yapmadığını belirliyor. Testis kanseri genelde ilk olarak karındaki lenf bezlerine, oradan akciğer ve yukarısına yayılıyormuş.  Bende şu anda karnımda büyükçe (7cm) bir adet kitle var, bir kaç tane de küçük kitle var. Bunların büyüklüklerine ve yerlerine göre evreniz belirleniyor. Bununla ilgili döküman Türkçe olarak da pek çok yerde mevcut, o nedenle tekrarlamakta lüzum görmüyorum.

Testis kanseri tedavisi çok büyük bir başarı oranıyla ve neredeyse çok kesin kurallara uygun olarak yapılıyor. Non-seminom tür için genelde BEP adı verilen kemoterapi, evreye göre 1-5 kür tekrar ediliyor, ardından eğer ki gerekirse RPLND denilen bir ameliyat ile karındaki lenf bezleri alınıyor, veya hasta tedaviye cevap vermiyorsa başka yöntemler deneniyor. Bu başka yöntemleri henüz bilmiyorum, öğrenmek zorunda da kalmayacağımı umuyorum. :)

Tüm bunlardan sonra vücudunuzun neresinde, hangi hücre türünde ve kaçıncı evrede kanser olduğunuzu biliyor oluyorsunuz ve onkoloğunuz size tedavinizin nasıl olacağını anlatıyor. Ben kısaca özet geçeyim. Tedavinin adı BEP. Bleomisin, Etoposid ve Sisplatin adlı ilaçlar kullanılıyor. Her bir kür 21 gün sürüyor. 1-3-4-5. günler Etoposid ve Sisplatin, 2-9-16. günler Bleomisin alıyorsunuz.

Normal koşullar altında kemoterapi bittikten sonra iyileşmeniz gerekiyor. Şanssız iseniz ve tümörünüz halen büyük boyutta ise RPLND ameliyatını oluyorsunuz ki bu da biraz sıkıntılı bir ameliyat. Ben henüz araştırmalarımda RPLND ameliyatından sonra da iyileşmeyen kişilerin deneyimlerine rast gelemedim, ancak zaten tedavi oranı çok çok yüksek olan bir kanser türünde bu kadar da şanssız olmak sanırım ki bir hayli zor. Büyük konuşmamak lazım tabii ki. :)

Bu yazıları takip edecek veya belki de yazılışından sonraki yıllarda okuyacak olan hastalara ufak bir de notum olacak. Bana bir tedavi önerildi veya herhangi bir nedenden dolayı sürecim sizinkinden farklı işledi diye ortada bir yanlışlık olmasına gerek yok. Unutmayın ki doktorunuz mutlaka bu işi sizden ve benden iyi biliyor, aklınıza takılanları kendisine sorun, dediklerini de işin doğrusu olarak kabul edin.

1 yorum:

  1. SLM geçmiş olsun öncelikle ben de testtis kanser oldum sol testtsimi alındı uc kür bep kemoterapi aldım sonra pet film çekildi bir kur kerotorbi daha alcan sonra amaliyaa olacak sin dediler şuan endişe liym

    YanıtlaSil